2013/04/29

Note #7: a pause for cooking.

Sometimes I have a cooking strike. Recently I experimented with one recipe I tried a while ago, and that was of easy truffles. On those I have received a feedback from my colleague, that those are 'too healthy to enjoy' :D (as they did not contain sugar), and he has kindly asked for chocolate addition. I took my time and finally produced some, with chocolate addition being just one of three different perversions. :)

Иногда на меня находит желание готовить. Недавно удалось поэкспериментировать с рецептом, который я уже испытывала на деле, - трюфелями, про которые мне коллега сказал, что они слишком здоровые (не содержат сахара и т.д.), чтобы наслаждаться ими в полной мере, и попросил добавить шоколада. И вот в конце концов он дождался шоколадных, и не только их.



So, what one needs to begin with is some dates and bananas. 300g of dates I put in water for overnight. And I used two bananas. Divided all that into four parts and blended them into a nice mass. That was the base for the truffles.

Итак, для основы мне понадобились финики (300г) и бананы (2шт.) Финики положила в воду на ночь. Утром разделила эти компоненты на 4 части и перемешала их в блендере.

The first ones were the standard truffles. For those, into the mass I added some ground almonds and ground flax seeds - up until the point of one being able to make some solid balls from the mass, such that they could keep the form. Then, there was a prepared plate with ground almond plus flax, plus a bit of cinnamon and vanilla sugar, in which I covered those balls, and here the standard truffles were.

Первые были "стандартные" - которые я уже готовила раньше. В массу добавила молотого миндаля и семян льна, смешала это всё до неразъезжающейся консистенции (чтобы можно было скатать хорошие шарики. В отдельной тарелке смешала те же молотые лён и миндаль, и немного корицы и ванилина, и обваляла шарики там. Готово.

 
Second ones were pretty much the same as first ones, apart from the fact that I added a spoonful of alcohol (in this particular case, Estonian liquor [liqueur] Vana Tallinn) into the initial banana-date mass. Then, when making the balls, I added some raisins there, and covered the balls with same stardust as above. So they look pretty same as standard truffles, just bigger.

Вторые отличались от первых наличем пары ложек алкоголя (эстонского ликёра Вана Таллин в конкретном случае..) в финико-банановой массе, и изюма в конечных шариках. Выглядят так же, только несколько больше, чем первые.


Third, as per colleague's request, were simply chocolate ones. Cocoa powder was the key - into the banana-date mass added some ground flax seeds, then some cocoa powder, then wondered whether the flax seeds were actually necessary and covered in cocoa powder plus cinnamon plus vanilla sugar. (Later tried avoiding flax seed - doesn't work well as the truffles refuse to keep form, so needed to improvise with some oats, was quite good).

Третьи, по запросу коллеги, шоколадные! В массу добавила молотое семя льна и какао-порошок (одним порошком не обойтись - шарики не будут держать форму), обваляла трюфеля в том же какао-порошке плюс корице плюс ванилине. Тада!


Final ones involved coconuts, so together with ground flax seeds I added some grated coconuts into the main mass, and then covered the truffles in simple grated coconuts. Simple and tasty as it is :)

Последние были полны кокоса - семя льна и кокос как наполнитель, тёртый кокос поверх. Просто и вкусно :) 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.