2014/05/02

Note #36: Bratislava, pt.1 - out of movies.

When someone of my age hears 'Bratislava', I guess the thought that naturally comes to one's head first is of the EuroTrip movie. If there is someone who doesn't have this association in their heads, please introduce yourself. (: For those more experienced on horror movies, Hostel the movie can come to mind. Why, oh why did our lovely tour guide mentioned that! I was on the verge of having nightmares the night after the tour, good thing that we joined the walking tour on our last day of being in Bratislava. I haven't seen the latter movie, but heard of it, and probably if the connection between the city and the movie in my mind was stronger, I would have reconsidered going there. Yes, that movie is a great anti-ad. Funny bit is that neither of the movies was actually filmed in Slovakia.
Когда кто-либо моего возраста слышит "Братислава", первое, что приходит на ум - фильм Евротрип. Если у кого эта ассоциация не первая, представьтесь, пожалуйста. (: Любители фильмов ужаса вспомнят фильм Хостел. Зачем же наша экскурсовод вообще упомянула этот фильм! Мне почти что снились кошмары после упоминания, благо экскурсия состоялась в день перед отлётом, так что только одну ночь мне "испортили". (: Фильм я не видела, но слышала о нём, и если бы я его вспомнила, когда выбирала страну для посещения, то, наверное, я бы поехала куда-либо ещё. Да, этот фильм на самом деле большая антиреклама для туристов. Самое обидное, что ни Хостел, ни Евротрип не снимались в Братиславе...


But when I was booking my ticket, I only could think of a country that I passed through once, ages ago, loved its views... So my decision was based on 'why not to explore a bit more'. Between booking the ticket and actually going I managed to obtain a lovely travel companion, and there we were, ready to conquer the world together for the first time. I will start with stories about Bratislava itself, basing my posts on the pieces of the information that we collected from a great free walking tour, a little bus tour, and from general wandering around the Old Town, leaving the castle and a selection of visited museums for the following entries.
Но когда я заказывала билеты, я вспоминала Словакию как страну, по которой мне довелось проехать по пути в Хорватию, годы назад, и как мне понравились виды. Так что я решила, почему бы и не исследовать эту страну чуть больше. Между покупкой билета и собственно отлётом я обзавелась замечательным попутчиком, и мы были готовы совместно завоевать мир в первый раз. Я начну с рассказов о столице, базируя записи на информации из пешей экскурсии, маленькой автобусной экскурсии, и просто прогулок по городу. Замку и музеям будут отведены следующие записи.
Like many cities, Bratislava has a city card (possible to obtain in all the tourist information desks, starting from the airport) with possibility of 24, 48 or 72 hours, for 10, 12 or 15 EUR, respectively. The benefits include free public transport, discount to a number of museums, discounts in a selection of restaurants and some souvenir shops, discount on a mentioned bus tour, and many more. Together with card, you receive a huge booklet with information on how to use it, in three languages (Slovak, English and German). Speaking of languages, pretty much everyone speaks either English or German, so you won't get lost there.
Как и во многих городах, Братислава предлагает туристам городскую карту, которую можно приобрести в любом информационном пункте, на 24, 48 или 72 часа за 10, 12 или 15 евро, соответственно. С этой картой бесплатный транспорт, скидки в некоторые музеи, рестораны и сувенирные магазины, на упомянутую автобусную экскурсию, и многое другое. Вместе с картой получаешь книжечку со всеми объяснениями - где, что да как - на трёх языках (местный, английский и немецкий). Говоря о языках, почти все знают либо инглиш, либо дойч, так что турист не пропадёт там. (:
So, Slovakia. Not Czechoslovakia (a little bow to older generation for mixing up). Not Czech Republic. Not even Slovenia (this one is the most confusing, as in Slovak language even the name of the country is 'Slovenska republika' - try not to mix up! I would have had troubles myself, if not my everlasting love to Slovenia.) On the flag, as well as on all the churches, one can see two horizontal lines. Our tour guide prompted us not to be confused with an Orthodox Church (Slovakia is mostly under Roman Catholic Church) - the lower horizontal line is devoted to the patrons of Europe, of whom I wrote in this post - the saints Cyril and Methodius. Some random church with a cross that has two horizontal lines is here; also the temperature-date-time tablets are all around the city.
Итак, Словакия. Не Чехословакия (поклон вечно путающему старшему поколению). Не Чехия. Даже не Словения (вот это может быть путающим, ибо Словакия на словацком звучит как Словенская республика - попытайся не запутаться! Если бы не моя нежная любовь к Словении, я бы, наверное, сама грешила этим..) На флаге, как и на шпилях церквей, можно увидеть две горизонтальных линии. Наша экскурсовод сказала, что с православием это не имеет ничего общего - Словакия, в основном, исповедует римское католичество, а нижняя горизонтальная линия на крестах символизирует Кирилла и Мефодия, святых покровителей Европы, о которых я писала тут. На фотографии - случайная церковь, на кресте мы видим две горизонтальных линии. А ещё в Братиславе на улицах можно часто увидеть панели с информацией о температуре, дате и времени.
One of the most notable religious landmarks is St Martin's Cathedral, which is located in the Old Town, not far from Danube river. This is the oldest Gothic cathedral in Slovakia, and many coronations of Austro-Hungarian monarchs as Kings of Hungary took place in it. A replica of a Hungarian Crown of St Stephen, which weighs around 150 kg, is located on the top of the spire to highlight the importance of the church as the coronation place. Among the notable side constructions is St John the Merciful Chapel. Also, many notable people are buried in the cathedral.
В числе достопримечательностей на важном месте Собор Святого Мартина, расположенный в Старом Городе, недалеко от Дуная. Это самый старый готический собор Словакии, и много коронаций Австро-Венгерских монархов как королей Венгрии проходило именно там. Реплика венгерской короны Святого Степана, весом 150 кг, украшает шпиль и подчёркивает значимость собора как места коронаций. Из пристроек модно отметить Часовню Иоанна Милостивого. Также, много значимых людей похоронено в соборе.

 
A thing to mention, there is a big road located right in front of the cathedral. The location can therefore be questioned. But it all goes back to the communism era when Slovakia was united with Czech Republic and the two were one country, with Prague being the capital. The authorities decided that Prague should be the picturesque touristy attraction while Bratislava can be the place for industries. As a result, unfortunately many landmarks were destroyed in favour of industry development (speaking of which, car manufacturing  is the main one in Slovakia). And if the Northern side of Danube still has some prettiness retained, the Southern part is now very plain, full of block houses.
Прямо перед собором - шоссе. Можно задаться вопросом стратегического расположения, но при этом надо обратиться ко временам коммунизма, когда существовало государство Чехословакия, и столицей ему была Прага, следовательно, вся красота была там. Братиславе же была отведена роль промышленного города (машиностроение в частности), и многие достопримечательности были уничтожены. И если на северном берегу Дуная красоты ещё осталось, то южный берег полон блочных домов и в принципе довольно прост.
Going back to the churches of Bratislava. The old Franciscan Church dates back to 13th century, and in the course of its history it suffered from fire and earthquakes. As a result, it has been rebuilt for a number of times, and is a mixture of Gothic, Baroque and Rococo styles. In 14th century a Franciscan Monastery was attached to the church. Interesting fact about visiting churches in Bratislava: you cannot just go in and wander around. If there's a mass, you obviously won't be allowed to take photographs. If there is no mass, you can enter the church and face the gates, through which you can see the interior and take pictures, but no aimless touristy wandering is permitted.
Но вернёмся к церквям. Старая Францисканская Церковь датируется 13 веком, и на протяжении истории не раз страдала от пожаров и землетрясений. Из-за этого была необходимость восстановления, и каждый раз в облик церкви были внесены элементы разных стилей. Сейчас она состоит их элементов Готики, Барокко и Рококо. В 14 веке к церкви был присоединён францисканский монастырь. Кстати, в Братиславе вот нельзя просто зайти в церковь как турист и побродить. Если идёт служба, то никаких фотографий, само собой. Если нет службы, то дверь открыта, но почти у входа установлена решётка, дальше которой хода нет.

Jesuit Church is located next to the Old Town Hall. It belongs to a Protestant Church and dates back to 17th century. There was a decree that stated that due to belonging to a Protestant Church, this particular church should not resemble a Roman-Catholic place for worship in any way (drama, drama), therefore the building lacks some typical attributes like spire or chancel.
Иезуитская Церковь расположена возле Ратуши. Она протестантская, и её история начинается в 17 веке. Один из королей издал указ, по которому, из-за принадлежности церкви к протестантизму,  она должна отличаться от любой католической церкви внешне, поэтому в иезуитской церкви отсутствуют типичные атрибуты типа шпиля или хора.
Having mentioned the Town Hall, which is located on the main square, the building was used as town hall from 15th to 19th centuries, and now it has a City Museum (which I can't believe I missed...) Throughout ages, the place was also used as a treasury, prison, and armory, all at the same time. A couple of notable things about the building itself: there is a little tablet on the wall noting the level to which Danube has risen in 19th century. Also, there is a cannonball in the wall: it was shot by Napoleon's army from another side of the river (!) - and instead of destroying anything, it is now used as a tourist attraction. Irony.
Раз уж речь зашла о Ратуше, то можно отметить, что здание расположено на главной площади, и использовалось как ратуша с 15 по 19 век, а сейчас там находится Городской Музей (который я умудрилась пропустить, невероятно!) Сквозь века, здание также использовалось как оружейная, казна и темница. Одновременно, ага. Пара интересных фактов о самом здании: на стене можно увидеть табличку, отмечающую уровень, до которого однажды поднялась река во время одного из наводнений в 19 веке. Также в стене есть пушечное ядро, вот так внезапно: его выпустила аж с противоположного берега Дуная артиллерия Наполеона. И вместо разрушения чего-либо, это ядро стало местной достопримечательностью. Иронично.
The Main Square was the place to burn 'witches' many centuries ago. The Town Hall gave the order, the 'witch' was dragged onto the main square, and the whole not-so-funny process went ahead. Right out of the city gate there is a metal panel on the street that is telling us about one of such cases, and is there to remind people that we need to be more tolerant to those who are not like us.
На главной площади сжигали ведьм. Ратуша отдавала приказ, ведьму выводили на площадь, и начиналось. За городскими воротами можно обнаружить табличку-мемориал, рассказывающую об одном из случаев. Табличка установлена как знак напоминания, что надо быть толерантными к тем, кто на нас не похож.
One of the churches in the distance from the Old town is the Blue Church that officially goes by the name of St Elizabeth's Church (devoted to Elizabeth of Hungary). It is a relatively new church, built in art nouveau style. Across the road there is a school building constructed in the same style but of a different colour. Originally it was thought to make the school also blue, but then it was decided against it not to overfill the place with blue. In front of the church there is a little memorial to aborted children - a snake strangling a dove (though from the first sight it looks a bit interesting).
В небольшом отдалении от Старого Города находится Голубая Церковь, официально Церковь Святой Елизаветы (в честь Елизаветы Венгерской). Церковь относительно новая, выполнена в стиле art noveau. Через дорогу находится школа, выполненная в том же стиле, но другой расцветки - изначально и школу хотели голубую, но передумали, так как иначе было бы слишком много этого цвета. Перед церковью расположен мемориал детям - жертвам аборта. Это змея, душащая голубя, хотя на первый взгляд выглядит немного, эм, интересно.
Finally, the Trinity Church right outside of the city gate is a Baroque-style church which had a monastery attached to it, accommodated the concerts by Liszt and Brahms, was a Military Ordinariate of the country in recent decade, and earlier was a place where some very important political decisions took place. Such, when in 1939 Germany proposed Slovakia (which at the time was a part of Czechoslovakia, a country created as an alliance between Czech Republic, Slovakia, and some nearby territories in 1918 after the fall of Austro-Hungarian empire) an ultimatum of betraying the Czechs by declaring independence (and hence being technically governed by Germany) or being given to Hungary, Joseph Tiso urgently called a meeting in the Trinity Church to discuss the matter. The first option was chosen, Czechs got occupied by Germany, called from the help from the Allies and ended on the side of the 'victors', while independent Slovakia listened to Germany and ended up on the less fortunate side. Implications of that choice include pissing off Czechs (after the war, Czechs wanted to reunite, though this time Czechoslovakia was a lot more dominated by the Czechs), but on the other hand, having own independent country for the first time.
Наконец, Церковь Святой Троицы напротив городских ворот выполнена в стиле Барокко. Ранее имела монастырь, также в ней проводились концерты Листа и Брамса. В прошлом десятилетии церковь была Военным Ординариатом страны, а на протяжении истории в церкви принимались важные политические решения. Так, в 1939 году Германия поставила ультиматум Словакии (которая на тот момент была частью Чехословакии - государства, дружелюбно созданного Чехией, Словакией и близлежащими территориями в 1918 году после падения Австро-Венгерской империи): либо провозгласить независимость и предать Чехию (что, в принципе, означало попасть под влияние Германии), либо быть отданной в пользование Венгрии. Йозеф Тисо срочно созвал собрание в Церкви Святой Троицы, и первый вариант был выбран в результате. На следующий день Германия оккупировала Чехию, Чехия позвала на помощь противоборствующую сторону, и в результате оказалась на стороне победителей Второй Мировой, в то время как Словакия, находясь под влиянием Германии, осталась у разбитого корыта. В результате того судьбоносного выбора Словакия разозлила Чехию (которая после войны пожелала вновь объединиться, однако на этот раз Чешского влияния в Чехословакии было куда больше), но с другой стороны, была независимым государством первый раз за историю.
One can see an Illuminati sign on this church, as well as the Blue Church. Our guide told us that it has nothing to do with actual Illuminati, rather the triangle symbolises the Father, the Son and the Holy Spirit, and the eye stands for all-seeing eye of God.
На церквях можно заметить знак Иллюминатов. Наша экскурсовод заверила нас, что на самом деле этот знак представляет собой Святую Троицу (треугольник) и всевидящее око Бога, и не имеет отношения к тайной общине.
Next: part 2, part 3, part 4.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.