2015/03/10

Note #57: barefoot places.

I will start elaborating on places I have managed to visit in India with the most obvious ones: temples. A fellow volunteer once has wondered whether there is actually anything else to see in Delhi than temples and tombs (to which I replied, museums!, and dragged her with me to a couple). Well, in fact, there are mosques, too, but let's get back to temples. Temples are different, there are lots of them, but something that unites them all is a requirement to take the shoes off before entering. On one day I visited three temples, was then washing my feel for half evening :) Anyway, I will start with Akshardham, the biggest, most secured and somewhat most impressive place. 
Рассказ о своих туристических приключениях в Индии я начну с самых очевидных мест для посещения: храмов. Однажды товарищ по волонтёрству спросила, есть ли в Индии другие места для посещения, кроме захоронений и храмов (на что я ответила - музеи! - и потащила её с собой в парочку). По факту, есть ещё и мечети - но вернёмся к храмам, которых очень много, и они разные. Один из объединяющих критериев, однако, - это требование разуться перед входом. В один из дней я посетила три храма, и полвечера провела, моя пятки :) Так или иначе - начинаю повествование с Акшардхама - самого большого, защищённого и впечатляющего места.

And yes, the picture above is the only one of it you will see here - surprisingly not because of lost HDD, but it was actually not allowed to bring the cameras or phones (...or, in fact, anything from a very long list, which included pens and diaries O_o - well, in fact the only allowed items were documents, jewellery, money purse - no big ladies bags either - and luckily for me, transparent bottles of water; the security check is quite thorough here) through the security gates, and the temple itself is quite remote from the wall, which makes it quite impossible to take pictures of it from a short distance. The one above I took from a nearby metro station which is of the 'above the ground' type. I must admit there was one very good side of no photography in the complex: nobody came to me asking for a picture. Peace and tranquility...
И да, фотография выше - единственная, которую вы тут увидите - удивительно, но не из-за полетевшего компьютера, а и вовсе потому что любые камеры или телефоны не допущены на территорию храма (...по правде говоря, список недопустимых вещей очень длинный, и включает в себя даже записные книжки и ручки, ого как! На самом деле, иметь при себе можно лишь драгоценности, деньги, кошелёк - нельзя большие женские сумки, к слову -  и, на моё счастье, прозрачные бутылки воды; проверка там весьма дотошная), а сам храм достаточно удалён от высокого ограждения и ворот, то бишь с близкого расстояния нельзя его сфотографировать от слова совсем. Фотография выше сделана мной с ближайшей наземной станции метро. Признаюсь, что запрет на камеры имел и положительную сторону - никто не лез с просьбами сфотографироваться с ними. Тишь и блажь...

So, what is there so secretive about the place? Well, it's a huge temple complex which is included in the Guinness' Record Book as the hugest monument of Hinduism. It is devoted to the founder of Swaminarayan movement of Hinduism, Bhagavan Swaminarayan who lived in late 18th - early 19th centuries. The complex took a while to plan, with first ideas circulating in late 60s of last century, but not being put into action until 2000. Official opening took place in 2005. The complex includes a big garden in which monuments of important people of India are located (in four categories - patriots, children, men and women, the latter for some reason represented mostly by legend/fiction characters), pools, a number of exhibitions and shows, and finally the huge temple itself. The temple is made of white marble (on the inside) and pink stone (on the outside). In general, all the stone work in any monument I saw in India is impressive big time. In Akshardham temple, inside there was a huge statue of that religious movement founder guy, and on the walls, if one goes clockwise in the temple, his life story, accompanied with drawings, was told. What impressed me the most about the whole place is what was on the outside of the temple: the elephant gallery. Stone carvings of 148 elephants, quite big in size, are located by the perimeter of the building. These are not just plain carvings - they tell stories, texts for which are written on the little tablets in front of a relevant story - and elephants are accompanied with other animals and people and plants, etc. It's absolutely stunning and mind blowing work, and it's impossible to leave that exhibition bit without falling in love with the elephants.
И что же такого скрытного в этом месте? Это огромный комплекс, включённый в Книгу Рекордов Гиннесса как самый большой индуистский монумент. Храм посвящён основателю движения Сваминараян - Бхагавану Сваминараян, жившему на стыке 18-го и 19-го веков. Комплекс долго планировали - первые идеи о его постройке циркулировали в 1960ые - но до строительства дошли только в 2000-м. Официально храм был открыт в 2005-м. Комплекс включает в себя большой сад, в котором расположены скульптуры значимых людей Индии (в четырёх категориях - дети, патриоты, мужчины и женщины, последние отчего-то представлены в основном мифическими персонажами), небольшие пруды, ряд выставок и шоу, и, собственно, огромный храм. Храм сделан из белого мрамора внутри и розового камня снаружи. Вообще, все работы по камню, что я видела в Индии, сильно впечатляют. Итак, в центре храма находится огроменная статуя основателя того движения, а если идти по часовой стрелке вдоль стен, то можно прочитать его историю жизни, с рисунками. Но что мне больше всего вынесло мозг - это скульптурная галерея слонов по периметру храма снаружи. 148 слонов из камня - довольно больших - и эти скульптуры рассказывают разные истории, факты и легенды, связанные со слонами. Текст расположен на табличках, а в окружении слонов, само собой, другие действующие лица (другие животные, люди или растения) из соответствующих историй. Работа ошеломительная - и невозможно уйти оттуда, не влюбившись в слонов.

So much for the Aksharsham! Another temple that I had a chance to visit was Birla Mandir, or Lakshmi (Laxmi) Narayan. The first name comes from family Birla, who have built various temples across India, so technically there are lots of Birla Mandirs in the country (the word Mandir means temple, by the way). As for second name, which has a number of correct spellings, it refers to Hindu god Vishnu, the supreme god, with his companion/consort Lakshmi (goddess of a lot of things including love wealth and fortune) in their home place Vaikuntha. The temple was built in 1930s and was inaugurated by Mahatma. Apart from the main building, which contains statues of Vishnu and Lakshmi, there are smaller shrines to worship Shiva the Destroyer/Transformer, Ganesha the elephant god the god with elephant head, who is one of the most worshipped god in Hinduism across all branches, Hanuman the monkey god, and even Buddha. It's a pleasant place, and we were lucky with the weather when we went there - and yes, it actually happened on my last day of being in India, which means I have some photos of that place! Well, to some extent - because of course a security check and such, no phones - no cameras thing. But at least possible to walk around it with a camera.
Но достаточно об Акшардхаме. Другой посещённый мной храм - Бирла Мандир, или храм Лакшми Нараян. Первое название происходит от семьи Бирла, которая построила немало храмов в Индии, то есть, по стране есть несколько храмов с названием Бирла Мандир (слово Мандир означает храм, кстати). А второе название, правильных написаний которого не одно, относится к индуистскому божеству Вишне - одному из главных богов, - его жене Лакшми, и их священному дому Ваикунтха. Храм был построен в 1930е, и сам Махатма торжественно открывал его. Кроме главного здания, в котором находятся статуи Вишну и Лакшми, также имеются алтари Шивы Разрушителя, Ганеши бога-слона бога со слоновьей головой, одного из наиболее почитаемых во всех ответвлениях индуизма, бога-обезьяны Ханумана, и даже Будды. Это приятное место, и нам вполне повезло с погодой. Так как мы там были в мой последний день в Индии, то имеются фотографии, ура!  Ну, фотографии снаружи, так как в храм нельзя с камерами, охрана и всё такое - но вокруг погулять и пофотографировать вполне можно.

Next complex of temples was not too far from my work place, so one of the last days I left a bit earlier and headed towards the place. One most known is Chhattarpur temple, which used to be the biggest in India before Akshardham. The temple was founded by Baba Sant Nagpal ji in 1974. Now there are a lot of photos of Baba Nagpal, who died in 1998. The main temple is devoted to the goddess Katyayini, one of the forms of Parvati/Shakti, goddess of fertility, love and devotion, and wife of Shiva (somewhere here I lose the track of Hindu gods and their connections). The temple complex also contains smaller temples/shrines devoted to a number of deities.
Следующий посещённый комплекс храмов находился не так далеко от моего места работы, так что в один прекрасный день я ушла чуть пораньше и направилась в комплекс. Один из тамошних храмов - Чхаттарпур, бывший до возведения Акшардхама самым большим храмом в Индии. Он был основан неким Бабой Сант Нагпалом в 1974 году. На сегодня в храме полно фотографий этого человека, умершего в 1998. Главный храм посвящён одной из форм богини Парвати/Шакти - богини плодородия, любви и преданности - жены Шивы (где-то здесь я начинаю теряться в связях между индуистскими божествами). Комплекс также включает в себя более мелкие храмы для поклонения другим божествам. 
The complex is surrounded by park, which is full of various rather interesting sculptures, mostly of animals.
Вокруг комплекса находится парк, полный интересных скульптур, в основном животных. 
ISKCON and Lotus temples are located pretty much in a walking distance from the place I stayed, that is, around an hour to walk to either. Unfortunately, no pictures of either, not even on the phone *sadface here*. ISKCON is devoted to Krishna, and the complex includes Vedic museum and a show, vegetarian restaurant and a gift/ayurvedic shop. As for the Lotus temple, it's a Baha'i place of worship that dates back to 1986. The building is quite noticeable, being made in a form of not yet fully open lotus. While people of any faith can come and pray to the temple, the visit is very strict in nature: people are queued up in small groups in front of the entrance, then are given a brief introduction, and let into the temple (which is not that impressive from the inside actually) after being urged to keep silent. The temple is surrounded by a very lovely garden, full of rusberry trees and pretty flowers. Nice place to visit on a sunny day, or in the evening.
Храмы ISKCON и Лотос находятся не так далеко от места, где я обитала - около часа пешком. Увы, фотографий нет ни одного - не фотографировала на телефон в тех местах *грустный фейс*. Первый храм кришнаитский, и в комплекс включены также ведический музей, ведическое шоу, вегетарианский ресторан, а также магазин сувениров и аюрведы. Храм Лотоса же - главный бахайский храм в Индии, возведённый в 1986 в форма распускающегося цветка - угадайте чего - лотоса. Люди любой веры могут прийти сюда молиться в тишине, но визит довольно строго контролируется: посетители запускаются небольшими группами после короткого инструктажа и просьбы соблюдать тишину, ненадолго. Изнутри, кстати, храм не настолько впечатляет. А вокруг расположен огромный зелёный сад с разнообразными цветами. Приятное место для посещения в солнечный день, или даже вечер.

Finally, I have attempted to pay a visit to Sai Baba temple, but unfortunately came at the time of the day it was closed. So just took a couple of pictures of its exterior.
Я честно попыталась сходить в храм Саи Бабы, но увы, пришла туда в нерабочие часы. Поэтому просто сделала пару кадров снаружи.
So much for the temples now. In the next post I will tell about Muslim heritage: tombs, mosques and all such. Stay tuned! (:
Достаточно о храмах. В следующей записи расскажу о мусульманском наследии: гробницах, мечетях и прочем. Оставайтесь на связи! (:

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.