2015/06/10

Note #72: Recipe - a perfect morning porridge.

I eat oats quite often for breakfast, usually putting a mix of flakes and bran to soak in water overnight and adding fruit and berries in the morning. It is quite good as it is, but recently I came across one interesting way how to add a bit of a flick to it, to make it just a bit less plain. And I got so impressed by this improved taste that I doubt that I will ever eat my morning oats the previous way. In fact, I tried it with maize the other day - came out just as delicious.
Я довольно часто ем овсянку на завтрак, обычно замачивая в воде смесь овсяных хлопьев и отрубей на ночь и добавляя фрукты-ягоды с утра. Оно и так неплохо, однако недавно я вычитала один интересный способ добавить интересный оттенок вкусу. И мне так понравилось, что я не думаю, что буду когда-либо кушать овсянку по-старому. На днях я попробовала этот трюк с кукурузной кашей - вышло не менее вкусно.

So here we go. A perfect morning porridge to your attention!
Итак, идеальная утренняя каша вашему вниманию!
Ingredients:
  • Oat flakes - 35-40g (I would recommend using not the instant ones; also I use a mix of flakes and bran, together with linseed - such a random mix);
  • Water - approx. 200ml;
  • Coconut milk - 70ml;
  • Banana - 35g (approx. a half);
  • Chia seed - 5g;
  • Red grapes - 40g (i.e. a handful);
  • Blackberries - 40g (same);
  • Almond butter - 25g, or rather to the taste :)
  • Spices - caraway seed, cinnamon. 

Ингредиенты:
  • Овсяные хлопья - 35-40г (советую не те, которые моментального приготовления; также я использую смесь хлопьев, отрубей, и внезапно семян льна);
  • Вода - примерно 200мл;
  • Кокосовое молоко - 70мл;
  • Банан - 35г (примерно полбанана);
  • Семена чиа - 5г;
  • Красный виноград - 40г (горсть);
  • Ежевика - 40г (тоже горсть);
  • Миндальное масло - 25г, или на свой вкус :)
  • Приправы - тмин, корица.

Take a bowl or a small box for food. Put oats and chia seeds there (the latter ones serve as just another interesting flick to the meal), add coconut milk - it's perfect here due to its distinct taste, but I tried almond unsweetened milk, and it came out quite tasty as well. Stir the oats with milk - I know it' won't come out too watery quite yet, but the taste will still be strong enough. Add 150ml of boiling water to the mixture, stir well. The other 50ml of water will serve the following purpose. See, I have an interesting relationship with bananas: I like them, but not too much to manage to eat them before they turn too brown. So I eat them fresh, and before they get too ripe I cut and freeze them. And for this recipe I take some slices, add 50ml of boiling water and mash them up  with a fork. Then this mix gets added to oats, add a pinch of caraway seeds and cinnamon, it all to be stirred well and left overnight, not even necessarily in the fridge. This mashed banana plus coconut milk thing actually is the 'secret ingredient' that just cannot leave you indifferent! In the morning put the porridge to the microwave, just to warm it up, and add berries - for this recipe it happened to be grapes and blackberries, but just use whichever you like. And oh, almond butter could be a nice addition, too. Good morning and bon appetit!
Берём миску или пиалку, насыпаем туда овсяные хлопья и семена чиа (последние, опять же, добавляют изюминку блюду). Добавляем кокосовое молоко - благодаря своему отличительному вкусу оно служит идеальной добавкой, хотя я уже попробовала и несладкое миндальное молоко - вышло тоже неплохо. Мешаем хлопья с молоком - на этой стадии может показаться, что молока мало, но для вкуса - самое то. Добавляем 150мл кипятка, хорошо перемешиваем. Остальные 50мл воды послужат следующей цели. Видите ли, у меня странные отношения с бананами, вроде я их люблю, но не ем так много и быстро, чтобы успеть, пока они свежие. Поэтому, как только они начинают казаться переспевшими, я их режу и отправляю в морозилку. И для данного рецепта я взяла несколько кусочков из морозилки, залила кипятком и подавила вилкой. Эту смесь добавляем к хлопьям, приправляем тмином и корицей, хорошо перемешиваем и оставляем настаиваться на ночь, не обязательно даже в холодильник. Так вот, эта комбинация банана и кокосового молока просто не может оставить вас безразличными! А утром подогреваем кашу в микроволновке, затем добавляем любые ягоды - мне в то утро под руку попались виноград с ежевикой, но берите что вам по вкусу. Ну и миндальное масло, потому что куда без миндального масла. Доброе утро и приятного аппетита!

P. S. In one of the following recipes I'll give a little suggestion on what to substitute banana with. :)
P. S. В одном из дальнейших рецептов расскажу, чем можно заменить банан. :)

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.