2015/06/17

Note #75: Recipe - fruit puree with cottage cheese.

One evening, I looked at a pack of cottage cheese, thinking of how to use it in a simple, but still interesting kind of recipe. For some reason, my kindergarten years came into mind, where we were sometimes given mashed fruit with cream on top. The solution came easily, and I ended up treating me to a lovely greeting from childhood, an easy procedure of making which I am about to share with you. :)
В один прекрасный вечер я посмотрела на пачку творога, размышляя, куда бы использовать её содержимое в ненавороченном, но интересном блюде. Отчего-то вспомнился мой детский сад, где нас иногда кормили фруктовым пюре со взбитыми сливками. Решение пришло незамедлительно, и я с радостью побаловала себя эдаким приветом из детства, простым способом приготовления которого я с вами и поделюсь. :)

A fruit purée with cottage cheese to your attention!
Фруктовое пюре с творожком вашему вниманию!


Ingredients:
  • Blueberries - 40g (a handful);
  • Apple - 90g (one small or half of a big);
  • One kiwi;
  • Parsnip - 40g;
  • Mango - 40g;
  • Cottage cheese (low fat) - 125g;
  • Almonds - a handful;
  • Spices - cinnamon, rosemary.

Ингредиенты:
  • Черника  - 40г (горсть);
  • Яблоко - 90г (одно маленькое или половинка большого);
  • Одно киви;
  • Пастернак - 40г;
  • Манго - 40г;
  • Нежирный творог - 125г;
  • Миндаль - горстка;
  • Приправы - корица, розмарин. 
Fill a saucepan with water. Peel and chop parsnip and put it into the saucepan. Parsnip is to go there first as it takes the longest to get soft. Now, why to use parsnip at all, one may ask. I personally prefer the purée with texture a bit thicker rather than watery, and a root vegetable serves this purpose rather well. Parsnip is also rather sweet when cooked. I've tried carrots, beetroot and squash in similar recipes, and everything comes out quite good - I guess, a lot depends on the complementary ingredients. Let's get back to the ones in this recipe. :) Peel kiwi and cut it, cut apple and mango, pieces do not necessarily have to be very small. Add them, as well as blueberries (I used frozen), into the saucepan, stir well. Add spices - I thought, cinnamon and rosemary would fit just perfectly, but feel free to experiment. While this mix is boiling, get your cottage cheese portion ready (you can use a bit of cottage cheese and a bit of low-fat Greek yoghurt if you want it softer), but I'd suggest putting it back to the fridge. It would make a nice temperature contrast with hot purée later! :D Anyway, mash everything in the sauce pan into until smooth, put into the bowl, then add cold cottage cheese. A handful of almonds was just my little whim to add something crunchy. A great dessert (or, in my case, dinner) - I believe, kids would love! If you want it sweeter, add maple or date syrup, and enjoy. Bon appetit!
Наливаем в кастрюлю воды. Чистим и режем пастернак и отправляем в кастрюлю. Пастернак идёт вариться первым, так как от пребует дольше времени, чтоб развариться. Можете спросить - зачем пастернак вообще. Просто я отчего-то предпочитаю, чтобы у пюре была более плотная, а не водянистая, текстура, и корнеплод способствует этому только так. А ещё вррёный пастернак довольно сладкий. Я пробовала в подобных рецептах использовать морковь, свеклу и тыкву - всё идёт на ура, так что выбор зависит от личного предпочтения и сочетания продуктов. Но вернёмся к продуктам данного рецепта. :) Чистим киви, режем его, яблоко и манго, не обязательно мелко. Добавляем их, а также чернику (я брала замороженную), в кастрюлю, хорошо мешаем. Добавляем приправы - на мой вкус, корица и розмарин - самое то, но не бойтесь экспериментировать. Пока фрукты варятся, приготовим порцию творога (если хотите более мягкую консистенцию, можно взять часть творога и часть нежирного греческого йогурта, например), но я посоветовала бы подержать творог подольше в холодильнике. Холодный творог и горячее пюре обеспечивают замечательный контраст! :) Так или иначе, перебиваем содержимое кастрюли в однородную смесь, переливаем в пиалку, добавляем творог. Миндаль был моей причудой, так как захотелось добавить чего-то хрустящего. Вообще, замечательный десерт (в моём случае - ужин), я думаю дети будут в восторге. Если хотите подсластить, смело добавьте финиковый или кленовый сироп, и приятного аппетита!

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.