2015/06/27

Note #79: Recipe - beetroot-based salad.

Time for another recipe! A very nice light dinner with delicious taste. In fact, this probably would be one of my favourite recipes that has beet in it (another being cold beet soup), all due to this near-perfect combination of ingredients, the list of which is not even too long, which makes this salad to be a rather frequent meal on the menu-list. I guess there is something Mediterranean in it, but I might be wrong.
Время делиться очередным рецептом! Приятный лёгкий ужин на этот раз. Это, наверное, один из моих любимых рецептов с использованием свеклы (другой - холодный борщ), а всё из-за этого почти идеального сочетания продуктов, чей список даже не такой длинный, и это делает салат довольно часто встречающимся в моём меню. Возможно, в нём есть что-то средиземноморское, но я могу и ошибаться.

Either way, please welcome beetroot-based salad!
Так или иначе, встречайте свекольный салат


Ingredients:
  • Beetroot - one small- or medium-sized;
  • Prunes - 4 to 5 medium-sized (approx. 55g);
  • Walnuts - 15-20g;
  • Spinach - 20g;
  • Feta cheese - a serving (30g);
  • Courgette - 100g;
  • A couple drops of vegetable or olive oil.

Ингредиенты:
  • Свекла - одна маленькая или средняя;
  • Чернослив - 4-5 штучек среднего размера (примерно 55г);
  • Грецкий орех - 15-20г;
  • Шпинат - 20г;
  • Порция сыра фета (30г);
  • Цуккини - 100г;
  • Пара капель растительного или оливкового масла.

Now it's up to you how you prefer the beetroot. I personally don't mind it raw, but for this salad boiled appeared to be a better choice. It takes approximately half an hour for the beetroot to get slightly softer - feel free to leave it boiling for longer the softer you want it (but don't forget to check the water level in the saucepan and don't leave it unattended). When the beetroot is ready, peel and grate it into the bowl. Then add all the remaining ingredients :D Cut into small slices or grate the courgette (take as much as you want of it; again, I just chop a piece off the vegetable and then weigh that piece), cut or tear into small pieces the spinach leaves - you might even want to leave them whole, cut prunes, crush walnuts, take some feta and if you don't mind getting your hands dirty (I guess it wouldn't matter after dealing with beetroot haha), just break it into small bits and add to the dish. Sprinkle a bit of oil, be it grape seed, almond or any other. To my taste, this salad is just perfect without any spices (well, I might have added a bit of caraway seeds, wouldn't be me otherwise), but you can experiment here. Mix it all well, and enjoy your meal!
Приготовление свеклы зависит от того, как вы её предпочитаете. Я не возражаю против свежей, но для этого салата варёная показалась мне лучшим выбором. Требуется примерно полчаса, чтоб свекла немного разварилась - но можете оставить её на огне на подольше, если хотите помягче (не забываем следить за уровнем воды в кастрюле, и не оставляем без присмотра). Когда свекла готова, чистим её и натираем на тёрке в пиалку. А затем просто добавляем остальные ингредиенты! Режем или натираем цуккини (берите сколько хотите, я на глаз отрубаю кусок и затем взвешиваю), режем или рвём шпинат - или даже оставляем листья целыми, режем чернослив, дробим орехи, режем или ломаем фету (если ничего не имеете против рук в сыре - хотя после свеклы уже должно быть всё равно ;)). Добавляем немного масла - любого, будь оно виноградных косточек или миндальное, или любое другое, не так важно. На мой вкус, этот салат идеален без приправ (... я, конечно. добавила тмина, не была бы я иначе), но можно поэкспериментировать. Мешаем всё, и приятного аппетита!

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.