2015/07/15

Note #83: Recipe - Fresh salad with feta and lentils.

There comes time for another recipe! After enjoying the beet salad with feta, the fridge is still full of the cheese, so one has to be inventive to create another salad. Or does it actually involve a lot of creativity, to have a brief look over the foods that are in the cupboard and fridge and to think of a combination for a salad? Anyway, it came out rather tasty and light. :)
Время для очередного рецепта! После свекольного салата феты осталось много, и надо постараться придумать очередной салат. Хотя, много ли стараний надо, чтобы просто пробежаться взглядом по имеющимся продуктам? И получилось ведь весьма вкусно и легко. :)
Fresh salad with feta and lentils to your attention!
Свежий салат с сыром фета и чечевицей к вашему вниманию!


Ingredients:
  • Papaya - one half;
  • Fresh cucumber - approx. 60g;
  • Courgette - approx. 70g;
  • Carrot - one small, or a half of big;
  • Lettuce - 15-20g;
  • Cooked green lentils - 45g;
  • Feta cheese - one serving (30g);
  • Cashews - a couple of nuts;
  • Spices and herbs - caraway seeds, fennel seeds, dill, parsley;
  • Salt by taste (optional);
  • A drop of vegetable oil. 

Ингредиенты:
  • Папайя - половинка;
  • Свежий огурец - примерно 60г;
  • Цуккини - примерно 70г;
  • Морковь - одна маленькая, или половина крупной;
  • Салат-латук - 15-20г;
  • Сваренная зелёная чечевица - 45г;
  • Сыр фета - одна порция (30г);
  • Пара-тройка орехов кешью;
  • Приправы - семена тмина и фенхеля, укроп, петрушка;
  • Соль (по желанию и вкусу);
  • Пара капель растительного масла.

I will say that right now - I am using canned lentils, but you can cook dry ones. Anyway, prepare your bowl/plate and get all the fresh ingredients out, cut papaya (its seeds are so bitter, but damn, in my opinion they are a perfect addition to such fresh salads!), shave or grate the carrot - I recently took a liking to shaving it, the output are such lovely thin slices. Cut off a random piece of cucumber and courgette and prepare them whichever way sounds better to you - cut, shave or grate. The latter ones might make the meal a bit more wet, though. Tear/cut a bit of lettuce into the dish, as well as break (or cut) a bit of feta. Since feta is salty enough, I didn't use any additional, but if you feel like adding more, feel free to. Drain your portion of lentils and add them, too. Break cashew nuts into small pieces. Sprinkle a bit of vegetable oil, add some spices and herbs (my selection: caraway and fennel seeds, dry dill and parsley), mix everything well, and enjoy this very light meal! :)
Сразу уточню, что использую покупную приготовленную чечевицу из банок, но можно и самим приготовить. В общем, готовим пиалку/тарелку и достаём все свежие продукты. Режем папайю (её семена такие горькие, но вот на мой вкус они просто идеальны как добавка к таким вот свежим салатам!), режем или "бреем" морковку очистителем для шкурок - мне в последнее время эта процедура милее, так кусочки более тонкие и нежные. Отрезаем по куску огурца и цуккини, и препарируем их своим любимым способом - нарезаем, трём на тёрке, или, опять же, "бреем" (ума не приложу, как эту процедуру обозвать правильнее) - при двух последних способах будет больше жидкости, однако. Режем или рвём салат, режем или ломаем кусочки феты. Так как фета-сыр сам по себе достаточно солёный, то я салат не солила но в принципе почему бы и нет, если хочется больше солоноватости. Берём порцию чечевицы, даём воде стечь, и добавляем чечевицу в миску с салатом. Ломаем орехи на мелкие кусочки. Сбрызгиваем растительным маслом, добавляем приправ (мой выбор - семена тмина и фенхеля, сушёные укроп и петрушка), всё хорошо перемешиваем - и наслаждаемся таким лёгким блюдом! :)

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.